Secundair onderwijs

Informatie over de structuur van het secundair onderwijs, de studiekeuze in het secundair onderwijs enz. vind je op de onderwijskiezer. De brochure De grote stap geeft een overzicht van het voltijds, deeltijds en buitengewoon secundair onderwijs en bevat info over alle scholen in de regio. Er verschijnt elk jaar een nieuwe editie en er is een zoekfunctie voor studierichtingen binnen het voltijds secundair onderwijs.

Met vragen over studiekeuze kunnen leerlingen en ouders terecht bij de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Nieuw zijn de netoverstijgende infosessies secundair¬†vanuit de werking rond¬†onderwijsloopbaanbegeleiding¬†vanuit de drie Gentse CLB's. De infosessies ondersteunen¬†een degelijke studiekeuze en studieori√ęntering voor ouders van leerlingen uit het 5de leerjaar en 6de leerjaar.


Tip: Bezoek opendeurdagen van scholen of doe een test online op vanbasisnaarsecundair.be of op onderwijskiezer.be.


Er is leerplicht vanaf 1 september van het kalenderjaar waarin je kind 6 jaar wordt. De leerplicht duurt normaal 12 leerjaren. Voor alle Gentse secundaire scholen is online aanmelden verplicht voor het eerste jaar. Voor hulp of advies, contacteer de helpdesk, de school of het CLB. Om in te schrijven in een ander leerjaar dan het eerste ga je rechtstreeks naar de school vanaf de eerste schooldag na de Paasvakantie.


Let op: Als je niet online aanmeldt, kan je je kind alleen inschrijven in een school waar nog plaats is. Sommige scholen zijn al volzet na de online toewijzingen.


Tussen 17 en 25 jaar? Toch nog je diploma secundair onderwijs behalen? Maak een afspraak met een leerloopbaancoach van Word Wijs! Word Wijs! biedt gratis en op vrijwillige basis informatie en coaching bij het kiezen, studeren en behalen van een kwalificatie of diploma secundair onderwijs met als doel je kansen op de arbeidsmarkt te verhogen.

Printer Friendly, PDF & Email