Levenseinde zorg

Word je zelf of iemand uit je naaste omgeving met een ongeneeslijke ziekte geconfronteerd? Palliatieve zorg is de zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen. Deze zorg probeert de pijn of de ongemakken te beperken om de patiënt én zijn omgeving de hoogst mogelijke levenskwaliteit te bieden. De zorg bestaat uit verschillende aspecten:

  • medisch en verpleegkundig
  • psychologisch en sociaal
  • levensbeschouwelijk en spiritueel

Je kan vragen naar palliatieve zorg binnen je thuiscontext. Als dat niet mogelijk is, krijg je de zorg op een gespecialiseerde palliatieve afdeling van een ziekenhuis.

Vroegtijdige zorgplanning is nu al nadenken en afspraken maken over de gewenste zorg bij ernstig ziek zijn, voor het geval je dan niet in staat bent zelf te beslissen. Met een zorgvolmacht kun je op voorhand regelen wie voor jou beslissingen mag nemen als je daar zelf niet meer bekwaam voor bent.


Tip:

  • Vraag aan je huisarts om het palliatief forfait aan te vragen en aan je ziekenfonds te bezorgen.
  • Moet je voor de palliatieve zorg van iemand uit je omgeving je werk onderbreken (gedeeltelijk of volledig)? Dan heb je misschien recht op (betaald) palliatief verlof

 


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.