Een Unieburger is een onderdaan van een lidstaat van de Europese Unie. Unieburgers kunnen genieten van het vrije verkeer van personen. De verblijfsregels zijn soepeler dan voor derdelanders (niet-Unieburgers). Als Unieburger kun je gemakkelijk een verblijfsrecht voor meer dan drie maanden krijgen door hier te studeren, werk te zoeken, te werken als werknemer of zelfstandige of als je voldoende bestaansmiddelen hebt.
In Gent gaat Intra-Europese migratie (IEM) voornamelijk over mensen uit Bulgarije, Slovakije en Roemenië. Sommige Unieburgers slagen er niet in om te voldoen aan de voorwaarden om een verblijfsrecht te bekomen. Daarom komen ze soms terecht in uitbuitingsscenario's op de woon- en arbeidsmarkt, de stad krijgt klachten over overlast en samenlevingsproblemen, … Het Team Buurtstewards gaat de straat op en legt contacten om die samenlevingsproblemen aan te pakken. Met een outreachende aanpak leiden ze Slovaakse, Bulgaarse, Roemeense en andere gezinnen toe naar dienst- en hulpverlening. Diensten en organisaties kunnen cases aanmelden via de coördinator van het project Buurtstewards.
Let op: nieuwe EU-burgers ≠ verzoekers om internationale bescherming (asielzoekers)
Tips:
- Als Unieburger met legaal verblijf kan je je (en je kinderen) aansluiten bij een ziekenfonds.
- Enkel met een E+-kaart kun je zonder risico voor je verblijfsstatuut een leefloon aanvragen bij het OCMW.
- Als Unieburger mag je hier werken zonder Belgische verblijfspapieren (mét geldige identiteitskaart uit je EU-thuisland).