Tegemoetkomingen, hulpmiddelen en aanpassingen

Er zijn veel mogelijkheden voor mensen met een beperking. Maar je moet veel zelf uitzoeken en het duurt soms een tijd voor alle papierwerk in orde is. Er zijn namelijk verschillende diensten bevoegd voor de toekenning van tegemoetkomingen voor personen met een handicap. 

Informeer je bij een gebruikersvereniging. Een maatschappelijk werker van je ziekenfonds of van het OCMW (als je cliënt bent bij een welzijnsbureau) kan je helpen met de aanvraag.

Met het persoonsvolgend budget (PVB) of het persoonlijk assistentiebudget (PAB) kun je zorg inkopen. Naast een factuur voor zorg en begeleiding, moet je ook rekening houden met leefkosten. Tegemoetkomingen, hulpmiddelen en aanpassingen helpen je om die kosten voor je dagelijks leven te dragen.


Let op: Een vraag om je dossier te herzien, kan gevolgen hebben voor je huidige tegemoetkoming. Vraag daarom altijd advies aan je maatschappelijk werker bij je ziekenfonds.


Tip: Via MyBEnefits kan je gratis attesten digitaal aanvragen en je sociaal statuut aantonen dat recht geeft op voordelen. 


 


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.