Tolk voor doven en slechthorenden

Een tolk voor doven en slechthorenden vertaalt de gesproken taal in een taal die de dove of slechthorende begrijpt. Er bestaan verschillende soorten tolken:

  • tolk Vlaamse gebarentaal 
  • afstandstolken 
  • schrijftolk 
  • teletolk

Iedereen kan via een tolkaanvraagformulier een beroep doen op een doventolk in sociale en private situaties. Doven kunnen hiervoor gebruik maken van hun tolkuren.

Naast het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (VAPH) kennen ook de Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB) en het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) rechten toe voor tolkuren.

    Meer info daarover vind je op de website van het Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven (CAB).


    Tip: Mensen met een auditieve beperking kunnen met ringleiding beter luisteren naar de geluidsbron. Dit blijkt ideaal voor vergaderingen of infoavonden met slechthorenden, maar is ook praktisch voor individuele contacten. Stad Gent voorziet op enkele locaties ringleiding


    Tip: Dove patiënten kunnen in het UZGent voor een gesprek met de arts een tolk Vlaamse gebarentaal reserveren. De tolk is gratis en kan ook je afspraken boeken. De tolk Vlaamse gebarentaal werkt ook op afstand voor andere ziekenhuizen of huisartsen. Neem contact op met de dienst patiëntenbegeleiding: tolkvgt@uzgent.be of sms naar tel. 0471 71 71 82


     


    Vertaal deze pagina

     

    Fout gezien?

    Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.