Tegemoetkomingen, hulpmiddelen en aanpassingen

Er zijn veel mogelijkheden voor mensen met een beperking. Maar je moet veel zelf uitzoeken en het duurt soms een tijd voor alle papierwerk in orde is. Informeer je bij een gebruikersvereniging. Een maatschappelijk werker van je ziekenfonds of van het OCMW (als je cliënt bent bij een welzijnsbureau) kan je helpen met de aanvraag.

Met het persoonsvolgend budget (PVB) of het persoonlijk assistentiebudget (PAB) kun je zorg inkopen. Naast een factuur voor zorg en begeleiding, moet je ook rekening houden met leefkosten. Tegemoetkomingen, hulpmiddelen en aanpassingen helpen je om die kosten voor je dagelijks leven te dragen.


Let op: Een vraag om je dossier te herzien, kan gevolgen hebben voor je huidige tegemoetkoming. Vraag daarom altijd advies aan een gebruikersvereniging of aan je maatschappelijk werker.


Tip: Via MyBEnefits kan je gratis attesten digitaal aanvragen en je sociaal statuut aantonen dat recht geeft op voordelen. 


Tip begeleiders: SAM, steunpunt Mens en Samenleving heeft een budgetplanner gemaakt die begeleiders van mensen met een verstandelijke handicap kunnen gebruiken om hun cliënten te leren omgaan met geld.