K

Kinderbijslag

Body

De kinderbijslag (ook bekend als het kindergeld) is een maandelijkse bijdrage in de kosten voor de opvoeding van je kind(eren). Sinds begin 2019 maakt de kinderbijslag deel uit van het Groeipakket. Het Groeipakket omvat de financiële tegemoetkomingen vanuit de Vlaamse overheid voor elk kind in elk gezin. In sommige situaties heb je recht op toeslag: zorgtoeslag, sociale toeslag, participatietoeslag.

Tot 18 jaar: De algemene regel is dat je kinderbijslag ontvangt tot je kind 18 jaar wordt.

>18 jaar: Wanneer je kind verder studeert of zich inschrijft als werkzoekende (met een max van 12 maanden) kan het verlengd worden tot een leeftijd van 25 jaar. 

>25 jaar: Het recht op kinderbijslag eindigt op het einde van de maand waarin je kind 25 jaar wordt. Ook als het nog verder studeert!


Tip: Combineert je kind studies met een of meerdere studentenjobs? Weet dan dat er een limiet staat op het aantal dagen dat je kind werkt of hoeveel het verdient. Studerende kinderen verliezen hun recht op kinderbijslag als ze te veel werken of te veel verdienen.


Infofiche: Sociale voordelen gezin

Klusjesdienst

Body

Personen met een laag inkomen kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de klusjesdienst van OCMW Gent. Informeer bij het Welzijnsbureau in je buurt! Via deze link kan je aan de hand van je adres gemakkelijk uitzoeken welk Welzijnsbureau voor jou van toepassing is.


Tip: Stel jouw vraag tijdig. Op drukke momenten kan er een wachtlijst zijn. 


Tip: Via een deelplatform zoals Helpper of RingTwice kun je zoeken naar een hulpvaardige buur voor kleine klusjes of om boodschappen te doen.


Infofiche: Klusjesdiensten,  Praktische hulp aan huis

Knelpuntberoep

Body

Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden. Soms is dat omdat te weinig studenten die ene bepaalde richting kiezen op school, omdat de kandidaten niet over de vereiste competenties beschikken of omdat de werkomstandigheden moeilijker zijn, bijvoorbeeld nacht- of weekendwerk, fysiek zwaar werk, ... 

De VDAB publiceert jaarlijks een lijst van knelpuntberoepen


Infofiche: Rubriek werken

KRAS-diensten

Body

KRAS is een netwerk van ondersteunende vrijwilligersdiensten voor én met mensen in armoede. Achttien Gentse vrijwilligerswerkingen zijn aangesloten bij KRAS. Bijna alle KRAS-diensten bieden tijdelijke voedselondersteuning en kleding aan.  Elke Kras-dienst is uniek en heeft zijn eigen werkingsgebied en werkwijze. Er zijn kras-werkingen met een praatcafé, tweedehandskleding, een sociale dienst (waar je terecht kan voor onthaal, informatie en doorverwijzing, voeding, kleding), een sociaal eethuis, …

Wat heb je nodig? Sommige KRAS-diensten vragen dat je eerst langsgaat bij hun eigen sociale dienst of dat je in begeleiding bent en een doorverwijsbrief bij hebt van je begeleider. Om te weten bij welke KRAS-dienst je terecht kunt, geef je je adres in op de website zonering


Infofiche: Basishulp

Kruispuntbank of KSZ

Body

De kruispuntbank van de sociale zekerheid is een openbare instelling die de elektronische overdracht van informatie tussen de instellingen van de sociale zekerheid organiseert en controleert. De Kruispuntbank ontwikkelt ook het portaal van de sociale zekerheid www.socialsecurity.be. Daar kun je als burger of als professional terecht voor heel wat informatie en onlinediensten.


Infofiche: Sociale voordelen, Onthaaldiensten sociale hulp- en dienstverlening 

Kruisvereniging

Body

Kruisverenigingen zijn medische hulpdiensten gericht op het verzorgen van zieken en gewonden en de preventie van ziektes. In Gent zijn zowel het Vlaams Kruis als het Rode Kruis actief in verschillende afdelingen. Je kunt bij kruisverenigingen hulpacties aanvragen bij evenementen, ze organiseren hulpposten in noodsituaties en bij manifestaties, cursussen eerste hulp (EHBO), acties om bloed te geven, ze hebben een ambulance-dienst of regelen niet-dringend ziekenvervoer en staan in voor de opvang van daklozen en verzoekers om internationale bescherming. Hun vrijwilligers zijn actief in allerlei sociale activiteiten zoals bijvoorbeeld aangepaste vakanties organiseren of ondersteuning van kinderen in de schoolsituatie, ....


Tip: Op de website Gezondheid en wetenschap vind je wetenschappelijk onderbouwde Eerste hulp tips.


Infofiche: Medisch vervoer, Aangepaste vakantie

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.