Jeugdhulplandschap
Het jeugdhulplandschap in Vlaanderen is heel divers. Het omvat een breed aanbod aan intensieve en minder intensieve hulpvormen. Een belangrijk onderscheid in de jeugdhulp is het onderscheid tussen:
- rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp: op deze hulpverlening kan je zelf een beroep doen samen met een professional, zoals je huisarts, CLB, Kind & Gezin, OCMW, CAW, Opvoedingswinkel, ...
- niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp: op deze hulpverlening kan je pas een beroep doen na goedkeuring van de Afdeling Continuïteit en Toegang Oost-Vlaanderen.
Toegang tot niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp
Om gebruik te maken van het niet-rechtstreeks toegankelijk jeugdhulpaanbod moet je samen met een (jeugd)hulpaanbieder een aanvraag indienen bij de Afdeling Continuïteit en Toegang Oost-Vlaanderen (ACT). De Afdeling Continuïteit en Toegang beslist of je toelating krijgt tot niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp. Voorbeelden van niet-rechtstreeks toegankelijk jeugdhulp zijn: een internaat voor kinderen met een handicap, een pleeggezin, een verblijf in een jeugdhulpvoorziening.
Wie kan aanmelden bij ACT?
Onder 'jeugdhulpaanbieder' wordt verstaan: alle hulpverleners of voorzieningen die jeugdhulpverlening aanbieden, zowel rechtstreeks toegankelijke als niet rechtstreeks (NRTJ) toegankelijke jeugdhulpverlening (RTJ) of beide. Concreet betekent dat dat de brede instap, mutualiteiten, OCMW, hulpverlening RTJ-NRTJ, Multidisciplinaire teams (MDT’s), enz kunnen aanmelden bij de Afdeling Continuïteit en Toegang.
Onder bepaalde voorwaarden kan een jongere of zijn ouders zelf ook rechtstreeks een aanvraag indienen bij ACT.