Financiële vragen

Hier vind je waar je terecht kan voor hulp om je budget te beheren of als je financiële vragen, problemen en/of schulden hebt. Veel mensen hebben schulden. Dat is niet per se een probleem. Zo is een lening voor een huis ook 'een schuld'. Schulden worden pas een probleem als je er niet meer in slaagt je rekeningen te betalen. Je kan proberen om zelf iets aan je schulden te doen. Als je er niet in slaagt om je schulden zelf te regelen, zet dan zo snel mogelijk de stap naar professionele hulp.

Zelf aan de slag:

  • Met een zichtrekening kan je vlot je geldzaken regelen. Daarom heeft iedereen in ons land recht op een basisbankdienst bij een bank naar keuze.
  • Eerste hulp bij schulden: voor informatie over soorten schulden, rechten en plichten van schuldenaars en schuldeisers en doorverwijzing voor vragen, acties en klachten.
  • Mijn budgetmap online: digitale ondersteuningstool die helpt om het overzicht in je financiën te bewaren.
  • Wakosta: App die je helpt om een overzicht te krijgen over je budget.
  • Budgetplanner: ondersteuning voor hulpverleners die mensen met een verstandelijke beperking begeleiden.
  • CEBUD: hier vind je nog meer tools om je budget beter te beheren.

Professionele hulp:

Materiële en financiële steun:

Bij sommige organisaties kan je terecht voor materiële ondersteuning (vb: kledij, huisraad, voeding). Hier vind je het aanbod in Gent.

Onder voorwaarden krijg je aanvullende financiële en materiële hulp (zoals leefloon) bij OCMW Gent. Daar verwacht het OCMW ook iets voor terug. Bijvoorbeeld dat je begeleiding volgt naar een job,  dat je deelneemt aan schuldbemiddeling... Vraag ernaar bij je OCMW-wijkwerker.


Tip: Bij OCMW Gent, CAW Oost-Vlaanderen of SAAMO kun je een handig adresboekje ‘Met weinig geld leven in Gent’ verkrijgen. Of kijk op de website.


Tip: Via My benefits kan je digitaal attesten aanvragen en je sociaal statuut aantonen dat recht geeft op voordelen.


 


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.