Scheiding- Financiële gevolgen

Pensioen

Als je getrouwd was of een wettelijk samenwonend met je (ex-)partner, heeft de één in principe recht op de helft van het pensioen van de ander dat is opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren. Geef de scheiding binnen twee jaar door aan je pensioenfonds. Het pensioenfonds zorgt er dan voor dat het pensioen wordt verdeeld. En jullie ontvangen ieder je eigen deel van het pensioen.

Als jullie feitelijk samenwoonden, dan hoef je je pensioen niet te verdelen. Geef wel aan je pensioenfonds door dat je geen partner meer hebt.


Woning

Als je samen met je ex-partner een koophuis hebt, ben je vaak samen verantwoordelijk voor de hypotheeklening. Jullie kunnen ervoor kiezen om de woning te verkopen. Als het huis meer of minder waard is geworden, deel je winst of verlies. Wil één van jullie in het huis blijven wonen? Dan moet die zich inkopen en de vertrekkende partner 'uitbetalen'. 

Woonden jullie in een huurwoning? Kijk na in het huurcontract wat je moet doen bij een scheiding. Je kan voor advies ook langsgaan bij de Woonwijzer in je buurt.


Fiscaal

Wanneer je getrouwd bent of wettelijk samenwonend doe je één gezamenlijke belastingaangifte. Wanneer jullie beslissen om te scheiden moet je afzonderlijk je belastingen indienen vanaf het jaar dat volgt op de scheiding. 

Let op! De datum waarmee je rekening moet houden is de datum waarop de echtscheiding ingeschreven is in het rijksregister en niet de datum van de uitspraak door de rechtbank. 


Gezamenlijk bedrijf

Wanneer je je eigen bedrijf of samen met je partner een bedrijf hebt uitgebouwd, kan een scheiding complexe gevolgen hebben. Het huwelijksstelsel waaronder jullie getrouwd zijn speelt daarin een rol. Valt de onderneming onder het vermogen dat verdeeld moet worden? Wat gebeurt er met de eventuele schulden of winsten die het bedrijf maakt? Vraag advies aan je boekhouder. 


 

Fiche_Trefwoord

Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.