Zorgbudget (vroeger: Basisondersteuningsbudget of BOB)

Body

Het basisondersteuningsbudget (BOB) is vandaag bekend als zorgbudget. Het  is een Vlaamse tegemoetkoming voor personen met een handicap van 300 euro per maand. Je kan het zorgbudget (of BOB) onder andere inzetten om thuishulp of rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) te betalen (bv. dienstencheques kopen voor een poetshulp, of een vriend vergoeden voor vervoersonkosten).

Je zorgkas contacteert je automatisch als je in aanmerking komt voor een zorgbudget. Je moet (en kan) zelf geen aanvraag doen. Als je nog geen lid bent van een zorgkas, maar wel mogelijk recht hebt op BOB, krijg je een brief van het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming. Je zult je dan moeten aansluiten bij een zorgkas naar keuze. Zij zullen nagaan of je recht hebt op het zorgbudget en zorgen voor uitbetaling.


Let op: Wil je aanspraak maken op een zorgbudget, dan moet je een erkende handicap hebben en aangesloten zijn bij de Vlaamse Sociale bescherming


Is de reguliere hulp en RTH-hulp onvoldoende of heb je meer gespecialiseerde hulp nodig (niet-rechtstreeks toegankelijk)? Dan kun je bij het VAPH een persoonsvolgend budget aanvragen. Dat is de tweede trap van de persoonsvolgende financiering. Let op! Voor minderjarigen is er nog geen tweede trap van persoonsvolgende financiering. Dit wordt voorbereid. In tussentijd vraag je als minderjarige jeugdhulp van het VAPH aan via de Afdeling Continuïteit en Toegang Oost-Vlaanderen (ACT). 


Tip: Het zorgbudget is vrij besteedbaar. Je moet geen bewijzen of bonnetjes indienen.


InfoficheRechtstreeks toegankelijke hulp, Thuiszorg

Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Heb je ergens een fout gezien of heb je een suggestie? Alle tips om de website zijn welkom. Neem contact op via info@socialekaartvangent.be. Mocht je ergens een fout gezien hebben, is het handig dat je ook de pagina vermeldt waar je die fout gezien hebt.

Met jouw hulp maken wij deze infotool steeds beter.