L

Leefloon

Titel
Body

Wanneer je geen of onvoldoende inkomen hebt én je bent niet zelf in staat om iets aan je toestand te veranderen (je kan bv. door bepaalde omstandigheden niet werken) dan kan je recht hebben op een leefloon. Ook als je inkomen lager is dan het leefloon, kan je vragen aan het OCMW Gent om het verschil bij te passen zodat je inkomen even hoog is als het leefloon. Ga langs bij het Welzijnsbureau van het OCMW welzijnsbureau in je buurt. Als je in aanmerking komt, zal de onthaalmedewerker je OCMW-dossier openen. Heb je al een dossier bij OCMW Gent? Vraag aan je maatschappelijk assistent om je te helpen. 

Let op: Studenten (behalve met minderjarige kinderen), geschorste werklozen, mensen met eigendom en/of spaargeld kunnen geen aanvullende financiële hulp bekomen. Lees meer info over de voorwaarden en de procedure leefloon.


Tip: Heb je geen recht op een leefloon, maar bevind je je in een vergelijkbare noodsituatie? Dan kom je misschien in aanmerking voor een equivalent leefloon. 


Infofiche: Welzijnsbureaus OCMWFinanciële hulp- en dienstverlening, Sociale voordelen financieel

Lotgenotencontact

Body

Lotgenoten zijn andere mensen die hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben. Lotgenotencontact vind je bij uitstek binnen zelfhulpgroepen. Ze geven en ze ontvangen hulp van elkaar, zelfs zonder daarom een wederdienst te verwachten. Mensen met dezelfde problemen ontmoeten er elkaar en gezamenlijk wordt er naar een oplossing gezocht. Lotgenoten wisselen in een zelfhulpgroep regelmatig van rol: vandaag help ik jou, maar morgen heb ik misschien jouw hulp nodig. Deze wederkerigheid draagt bij tot meer zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfrealisatie. Belangeloos en spontaan helpen en geholpen worden, maakt lotgenotencontact uniek en onvervangbaar. Meer weten? Lees het artikel"Wederkerigheid. Een sleutelbegrip in zelfhulpgroepen en patiëntenverenigingen." (Annemie Vandermeulen, Trefpunt Zelfhulp)


Infofiche: Zelfzorg

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.