Zelfzorg

Zit je met een veel voorkomende aandoening of heb je te maken met een eerder zeldzame ziekte? Kamp je met een psychosociaal probleem of zoek je lotgenoten in dezelfde bijzondere situatie?

Dan is een zelfhulpgroep misschien iets voor jou. Er zijn zo'n 1250 groepen actief in Vlaanderen rond allerhande thema's gaande van chronische ziekten, verslavingen en handicaps tot operatieve ingrepen en psychosociale problemen.

Sommige groepen hebben een aparte werking voor kinderen en jongeren. Ook als mantelzorger, familielid of naaste betrokkene kan je voor lotgenotencontact terecht in diverse groepen.

Waarvoor kun je terecht  bij een zelfhulpgroep?

  • Lotgenotencontact 
  • Informatie vanuit ervaringskennis 
  • Praktische hulp 
  • Sociale contacten 
  • Belangenbehartiging

Sommige kleine groepen werken erg lokaal, andere groepen zijn net groot en gestructureerd. Daarom vind je ook sociale kaart-links naar zelfzorginitiatieven buiten Gent. Op zelfhulp.be kun je zoeken naar een zelfhulpgroep op aandoening of op thematiek in heel Vlaanderen.


Tip: Platform zelfzorg Oost-Vlaanderen (Plazzo) is een samenwerkingsverband van zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Wil je op de hoogte blijven van activiteiten van Oost-Vlaamse zelfzorgorganisaties? Schrijf je in op de gratis nieuwsbrief of volg Plazzo op facebook!


Let op: Veel groepen bestaan enkel uit vrijwilligers. Soms zijn ze daarom overdag moeilijk - of niet - bereikbaar. 


Tip voor verenigingen: Verenigingen krijgen in Gent heel wat voordelen: voordelig zalenverhuur, ontlenen van materiaal, gratis werkplek in een buurtsecretariaat, hulp bij het zoeken naar vrijwilligers, ...


 


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.