Arbeidskaart

Titel
Body

Om als buitenlandse werknemer (niet-EU) in België arbeid in loondienst te kunnen verrichten, moet je werkgever een toelating tot arbeid aanvragen. De aanvraag en de afgifte van arbeidsvergunningen en arbeidskaarten is gratis!

Sinds 3 januari 2019 is de procedure voor arbeidskaarten gewijzigd. Voortaan moet een werkgever voor een tewerkstelling van een arbeidsmigrant voor meer dan 90 dagen een gecombineerde vergunning of single permit aanvragen. Voor een periode van minder dan 90 dagen, moet je werkgever een arbeidsvergunning voor zichzelf aanvragen. Als de arbeidsvergunning wordt toegekend aan je werkgever, dan wordt de arbeidskaart daarna automatisch aan de werknemer toegekend. 

De nieuwe modellen van verblijfsdocumenten vermelden of je onbeperkt, beperkt of niet mag werken.

  • De arbeidskaart C is afgeschaft. Je kan voortaan van rechtswege werken op grond van je tijdelijke verblijfstitel.
  • De arbeidskaart A is vervangen door een gecombineerde vergunning van onbepaalde duur. Die vergunning moet je als werknemer zelf aanvragen.

Overgangsfase: Heb je nog een geldige arbeidskaart B of C? Die blijft nog geldig tot aan de vervaldatum.

Meer info bij het provinciaal loket Economische Migratie of ga langs bij een onthaaldienst.


Tip: Dien je aanvraag zeker 8 weken vóór de gewenste startdatum in.


Let op: Sinds 1/1/ 2019 moet je het aanvraagdossier voor toelating tot arbeid per post opsturen naar de centrale administratie in Brussel, Koning Albert II-laan 35 bus 20. Je dient je aanvraag dus niet meer in bij het provinciale kantoor. Voor info en documenten kun je wel nog terecht in het provinciaal loket.


Tip: Als je met een buitenlandse nationaliteit in België als zelfstandige wil werken, heb je een beroepskaart voor buitenlandse ondernemers nodig.


Infofiche: werk - mensen met een migratieachtergrond 

Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.