MOF-statuut

Titel
Body

In België kan een minderjarige zich (strikt volgens de wet) niet schuldig maken aan een misdrijf. Wanneer een minderjarige een feit of handeling pleegt die, met het klassieke strafrecht als referentiepunt als misdrijf wordt beschouwd, spreekt men van een  'als misdrijf omschreven feit' (MOF).

De minderjarige komt dan niet voor de strafrechter maar verschijnt voor de jeugdrechtbank die geen straf, maar een  'maatregel' oplegt.

Verloop:

De jeugdrechter geeft de sociale dienst voor gerechtelijke jeugdhulp (SDJ) de opdracht om een maatschappelijk onderzoek te voeren. Na grondig onderzoek kan de SDJ de jeugdrechter adviseren over het meest wenselijk traject binnen de jeugdhulp. Nadat de jeugdrechter de maatregel heeft uitgesproken, zorg de SDJ er voor dat de maatregel effectief wordt uitgevoerd. 


Infofiche: Gerechtelijke jeugdhulp, Rechtbanken, Alternatieve maatregelen, Gemeenschapsinstelling, Reactie op een jeugddelict

Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.