Minderjarige (verdachte) delictplegers
De gemeenschapsinstellingen zijn hoofdzakelijk gericht op minderjarige (verdachte) delictplegers. De gesloten begeleiding als reactie op het plegen van een jeugddelict is pas mogelijk vanaf de leeftijd van 14 jaar (in zeer uitzonderlijke gevallen 12-en 13 jaar) en duurt 3, 6 of 9 maanden. Er wordt een geïndividualiseerd, residentieel, forensisch traject uitgewerkt waarbij actief wordt toegewerkt naar re-integratie in de samenleving, opnemen van verantwoordelijkheid en focus op mogelijkheden, talenten en participatie.
Verontrustende opvoedings- of leefsituatie
Jongeren die in een verontrustende opvoedings- of leefsituatie verkeren én waarbij er sprake is van een vastgelopen hulpverleningsproces, kunnen enkel nog in het kader van een herstelgerichte time-out (!) apart worden opgevangen in een afgescheiden setting binnen de gemeenschapsinstelling. Dit is ook mogelijk vanaf de leeftijd van 14 jaar (in zeer uitzonderlijke gevallen 12-en 13 jaar). Het betreft een programma met het oog op het deblokkeren van het moeizaam lopende hulpverleningsproces.
Uit handen geven
In zeer uitzonderlijke omstandigheden blijft het mogelijk om jongeren vanaf 16 jaar uit handen te geven en hen te berechten als een volwassene. Zij kunnen maximaal tot hun 23 jaar opgevangen worden in een afgescheiden setting binnen de gemeenschapsinstelling. Wanneer hun opgelegde straf de leeftijd van 23 jaar overschrijdt worden zij bij het bereiken van deze leeftijd overgeplaatst naar een federale gevangenis voor volwassenen.
Tip: Met vragen of klachten over de gemeenschapsinstellingen kan je steeds terecht bij de JO-lijn.