Minnelijke schikking (verzoening)

Body

De minnelijke schikking of verzoening en de bemiddeling zijn twee manieren om een geschil op te lossen zonder toevlucht te moeten zoeken tot juridische procedures. Anders dan bij bemiddeling is er bij minnelijke schikking wél een tussenkomst door een rechter.Voordat je een klassieke juridische procedure begint, kun je gratis en zonder formaliteiten beroep doen op een rechtbank om tot een minnelijke schikking te komen. Dit gebeurt het meest bij de vrederechter. Daar kan je terecht voor volgende problemen:

Een verzoening kan je aanvragen met een brief aan de vrederechter. In die brief moeten je identiteitsgegevens staan, wat het probleem is en met wie je het probleem hebt, en dat je graag een poging tot verzoening wil doen. Je kan ook gewoon naar het vredegerecht gaan en daar op de griffie vragen om een verzoening.


Tip: Met een verzoening bespaar je op de kosten en lasten van een soms duur en aanslepend proces waarvan je de uitslag niet kunt voorspellen. Daarom is het nuttig om vooraf goed na te denken welke toegevingen je uiteindelijk wil doen.


Infofiche: Justitieel gelinkte diensten, RechtbankenBemiddeling bij dreigende uithuiszettingBemiddeling in familiezakenBurenbemiddeling

Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.