Remgeld

Titel
Body

Als je ziek bent en je gaat op consultatie bij de dokter, krijg je van je dokter een getuigschrift van verstrekte hulp. Dit getuigschrift moet je aan je ziekenfonds of de hulpkas bezorgen. Je ziekenfonds betaalt je dan een deel terug van het bedrag dat je dokter aanrekende. Het deel dat je wel zelf moet betalen (+/- 25 %) is het remgeld of persoonlijk aandeel. Met de derdebetalersregeling betaal je aan de zorgverlener enkel het remgeld. Mensen met een laag inkomen hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorg. Soms krijg je alles terugbetaald en betaal je dus geen remgeld.  Wie een globaal medisch dossier laat bijhouden door de huisarts, betaalt 30% minder remgeld voor consultaties.


Tip: Ga naar de huisarts in plaats van naar de specialist. Vaak ben je daar voldoende geholpen en je betaalt minder remgeld.


Let op: Dien je getuigschriften meteen in bij je ziekenfonds. Na 2 jaar zijn ze verjaard en kunnen ze niet meer worden terugbetaald. Tijdig indienen is ook belangrijk voor een correcte berekening van de maximumfactuur.


Infofiche: Ziekenfonds, Sociale voordelen gezondheid, Eerstelijnsgezondheidszorg

Printer Friendly, PDF & Email