Discriminatie op de huisvestingsmarkt

De antidiscriminatiewetgeving verbiedt discriminatie op de huisvestingsmarkt. Wat huisvesting betreft komt discriminatie het vaakst voor op vlak van huidskleur, nationaliteit of etnische afstamming, vermogen (de financiële middelen), handicap, geloof, taal en leeftijd.

  • Handicap: het weigeren van een redelijke aanpassing aan personen met een handicap (voorbeeld weigeren van het plaatsen van een hellend vlak om toegang te geven aan de woning voor een rolstoelgebruiker)
  • Vermogen: een eigenaar mag de solvabiliteit van de kandidaat-huurder nagaan (op een redelijke en en objectieve manier) maar mag zich niet uitsluitend baseren op de aard van de inkomsten (loon, uitkering, ...). Zo mag de eigenaar niemand weigeren louter omdat diens inkomsten afkomstig zijn van een uitkering. Bijgevolg is het strafbaar om een advertentie te plaatsen waarin zaken vermeld staan zoals 'geen OCMW', 'vast contract vereist', etc.

Meer informatie vind je in de folder.

Vermoed je dat je een woning niet mag gaan bezichtigen omwille van discriminatie? Dan kan je zelf een praktijktest uitvoeren. Hoe je dat doet, lees je of de website van Unia


Tip: Het is niet noodzakelijk, maar probeer iets van bewijs te hebben. Hou daarom alles van schriftelijke communicatie (mail, sms, ...) goed bij. Op de site van Unia vind je tips om raciale discriminatie op de huurmarkt te bewijzen.


 

Printer Friendly, PDF & Email