Medische zorg

Wanneer je ziek bent, raadpleeg je eerst je huisarts. Voor dringende zorg kun je de wachtdiensten contacteren of word je door een medische spoedhulpdienst geholpen. Voor terugbetaling van je medische kosten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of de hulpkas. Meer informatie over medische zorg vind je in de rubriek Gezondheidszorg.

Verblijf je zonder papieren in Gent en heb je dringende medische hulp nodig? Ga dan langs bij de themawerking gezondheidszorg van het OCMW voor een medische kaart. Het OCMW onderzoekt of je in aanmerking komt. Hoe werkt het? Elke keer als je naar de apotheek, arts of tandarts gaat, moet je de medische kaart tonen. Let op: De medische kaart is 3 maanden geldig. Heb je daarna nog dringende medische hulp nodig en verblijf je nog altijd in Gent? Ga opnieuw naar het OCMW. Het recht op medische zorg is een basisrecht én geldt voor iedereen.

Taalbijstand: anderstaligen kunnen beroep doen op sociaal tolken. In de meeste algemene en psychiatrische ziekenhuizen zijn  interculturele bemiddelaars in dienst. Vraag ernaar op de sociale dienst van het ziekenhuis.


Tip: De Tinten biedt medische hulp aan vluchtelingen die in Gent wonen: gratis consultatie bij een arts of tandarts, hulp bij doorverwijzing, tussenkomst medicatie en hulpmiddelen, ...


Tip: Zanzu.be is een website over seksuele gezondheid voor mensen die geen of moeilijk Nederlands kunnen. Door middel van iconen en beeldmateriaal kunnen ze de site makkelijk gebruiken. De uitleg is in 13 talen, zowel geschreven als gesproken. 


Tip: Het was & plas-plan toont je alle publieke toiletten in Gent. Je vindt er vaak ook drinkbaar water. Op een aantal plaatsen kun je ook douchen/baden en de was doen.