Een dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg helpt je thuis met: persoonsverzorging (wassen, aankleden, verzorging, enz.), hulp in het huishouden (koken, wassen en strijken, enz.), de schoonmaak van je huis (poetsen, stof afnemen en stofzuigen, enz.), kraamzorg (hulp bij zwangerschap en bevalling), soms ook oppas, of hulp bij karweitjes.
De diensten rekenen voor hun hulp een prijs per uur afhankelijk van je inkomen. Vraag je hulp aan zo’n dienst, dan zal een medewerker thuis langskomen voor een sociaal onderzoek. Op dat moment bepaalt de medewerker welke hulp en hoeveel hulp je juist nodig hebt. Het onderzoek wordt minstens elk jaar herhaald (minstens om de 2 jaar als je uitsluitend aanvullende thuiszorg krijgt), zodat de hulpverlening mee evolueert naarmate je meer of minder hulp nodig hebt.
Heb je dringend thuiszorg nodig (vb. na ziekenhuisopname), maar kan dit niet meteen opstarten? Dan kun je als oudere beroep doen op tijdelijke thuiszorg (huishoudelijke taken, boodschappen, lichaamsverzorging, ...) vanuit een Lokaal dienstencentrum. In een noodsituatie kun je ook beroep doen op acute zorg. Dit is gezinszorg die gedurende maximaal 14 dagen wordt geboden in geval van een noodsituatie die niet vooraf kan worden ingeschat en waarin onmiddellijk zorg vereist is.
Tip voor hulpverleners: Kwetsbare senioren die de weg naar de reguliere thuiszorg niet gemakkelijk vinden, kun je naar het Lokaal Dienstencentrum doorverwijzen. De ondersteuning loopt in principe 3 maanden met een vast tarief van 6 euro of 3,5 euro voor mensen met verhoogde tegemoetkoming.