Ouderlijk gezag

Body

Gezamenlijk ouderlijk gezag is de regel wanneer ouders gehuwd zijn. Ze nemen samen belangrijke beslissingen omtrent de kinderen. Bijvoorbeeld keuzes over opleiding, opvoeding en gezondheid. Bij een scheiding verandert dat niet, maar worden er afspraken over gemaakt in een ouderschapsregeling.

In het belang van het kind kan het ouderlijk gezag exclusief door één van de beide ouders uitgeoefend worden na scheiding, bijvoorbeeld wanneer een van de ouders een gevangenisstraf moet uitzitten of in een psychiatrische instelling zit. De rechter kan beslissen dat de andere ouder wel nog mee beslist over bepaalde onderdelen van het ouderlijk gezag. In principe mag de andere ouder wel steeds persoonlijk contact houden met het kind. Enkel uitzonderlijk en om bijzonder ernstige redenen kan het persoonlijk contact geweigerd worden.

Vanaf de leeftijd van 18 jaar vervalt het ouderlijk gezag. Een meerderjarig kind kan zelf bepalen waar en bij wie het woont en met wie het wil omgaan. 


Let op! De onderhoudsverplichting blijft bestaan zolang het meerderjarig kind geen eigen inkomen heeft. 


Infofiche:  Ouderschapsregelingneutrale ontmoetingsruimte voor contactherstel

Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.