Info en advies voor huurders

Als huurder heb je rechten én plichten. Als je op de private huurmarkt een woning huurt kan je steeds met je vragen terecht bij de Woonwijzer in je buurt. Zij geven je informatie en advies en wijzen je op je rechten en plichten als huurder.  Deze dienst is gratis.

Huur je een sociale woning? Dan richt je je best eerst tot jouw sociale huisvestingsmaatschappij of het sociaal verhuurkantoor.

Zit je met erg complexe vragen of heb je nood aan juridische bijstand, dan kan je terecht bij de Huurdersbond. Om gebruik te maken van de diensten van de Huurdersbond moet je jaarlijks lidgeld betalen.  Sommige organisaties (vb. Woonwijzers, Samenlevingsopbouw Gent, OCMW, …) hebben een collectief abonnement en kunnen je gratis doorsturen naar de huurdersbond.


Tip:Vergeet niet om belangrijke documenten mee te nemen: huurcontract, plaatsbeschrijving, brieven van huisbaas, …


Tip: Inwoners van Gent kunnen beroep doen op het Dienstenbedrijf Sociale Economie voor hulp bij het verhuizen of het uitvoeren van een karwei. Tijdig reserveren is de boodschap.


Discriminatie bij het verhuren van een woning is verboden. Denk je dat het immokantoor of de verhuurder jou onrechtmatig weigert als huurder? Neem contact op met Unia!

Printer Friendly, PDF & Email