Geconventioneerd of niet-geconventioneerd

Body

Als patiënt is het belangrijk om op voorhand te weten of een zorgverlener die je wil raadplegen al dan niet geconventioneerd is. Dat heeft een grote invloed op wat je moet betalen. Een geconventioneerde arts is voordeliger.

Om de patiënt te beschermen tegen financiële verrassingen maken de ziekenfondsen afspraken met zorgverleners over de tarieven. Dit heet het conventieakkoord. Wie het akkoord aanvaardt, respecteert de prijsafspraken. Zorgverleners zijn niet verplicht om toe te treden tot dit akkoord. Ze moeten hun patiënten wel informeren over hun conventiestatuut door dit duidelijk te afficheren.  Er zijn drie situaties mogelijk: 

  • Geconventioneerde zorgverleners: zij rekenen de officiële tarieven aan en mogen geen ereloonsupplementen vragen.
  • Gedeeltelijk geconventioneerde zorgverleners: zij aanvaarden het akkoord met de ziekenfondsen, maar rekenen enkel op bepaalde plaatsen of tijdstippen het officiële tarief aan, vb. enkel geconventioneerd tarief in het ziekenhuis, niet in de privépraktijk.
  • Niet-geconventioneerde zorgverleners: zij bepalen zelf hun tarief. 

Let op: In uitzonderlijke gevallen, als je als patiënt bijzondere eisen stelt, mag een geconventioneerde arts toch supplementen aanrekenen. De zorgverlener moet je hierover wel vooraf informeren.


Tip: Op de website van je ziekenfonds kun je opzoeken of je arts geconventioneerd is. Ook het Riziv biedt een online zoekmotor aan om dit na te gaan.


Infofiche: Eerstelijnsgezondheidszorg, Sociale voordelen gezondheid

Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.