Prenatale zorgverlening

Onderstaande diensten informeren, adviseren en begeleiden je tijdens (en na) je bevalling. Aan de hand van voorlichting en advies waken ze over de algemene gezondheid van jou en je kind en verminderen de risicofactoren. Vraag na of  jouw ziekenfonds prenatale consultaties terugbetaalt.

Voorbereiding op je bevalling in groep:

  • Je kan als zwangere vrouw terecht bij een van de Gentse materniteiten voor groepsinformatiesessies. Ook zelfstandige vroedvrouwen bieden prenatale sessies aan (individueel of in groep).
  • Je kan als toekomstige mama ook terecht bij Mama To Be(e) voor een maandelijkse bijeenkomst met andere mama's in spe. Er is telkens ook een vroedvrouw aanwezig. Hier kan je al je vragen stellen over het mama-worden. Deelname is gratis en kan na aanmelding via de website. Meer info en de contactgegevens voor doorverwijzers vind je op de website.

Voor kwetsbare gezinnen:

  • De buddywerking 'een buddy bij de wieg' biedt extra emotionele steun of praktische hulp. Een buddy-student (via Arteveldehogeschool) of een buddy-vrijwilliger (via De Sloep) belt je wekelijks op of brengt je een bezoekje tijdens de periode van zwangerschap tot één jaar na de geboorte.
  • Amberbegeleiding aan huis door een CKG (Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning) helpt toekomstige en kersverse ouders gratis op weg in de ouder-kind relatie om gezinsproblemen vroegtijdig te vermijden.

Zwangerschap en verslaving: KDO-project (Kinderen en Drugverslaafde Ouders) van MSOC Gent biedt ondersteuning en begeleiding van zwangeren/ouders die kampen met een verslavingsproblematiek.

Zwangerschap en geweld: Een zwangerschap brengt heel wat uitdagingen voor de partnerrelatie. Ervaar je fysiek, psychisch of seksueel geweld? In de eerste plaats kan je terecht bij je huisarts of in je wijkgezondheidscentrum, of bel naar de hulplijn 1712 (op werkdagen van 9-17u). Kijk ook eens op de pagina rond familiaal geweld.


Tip voor hulpverleners: Born in Belgium is een tool voor hulp- en zorgverleners die ondersteuning bieden aan zwangere vrouwen.


 


Vertaal deze pagina

 

Fout gezien?

Contacteer ons via info@socialekaartvangent.be om fouten of suggesties door te geven. Vermeld in je mail zeker over welke pagina het gaat.